Жените месят козунаци и пеят.
Станали са рано, росата е в очите им.
Тестото бързо под пръстите им набухва.
Празникът ги обвива в тайнствена магия.
Жените бършат потта от челото си.
Печката бумти, хвърля празнични искри.
Но никой въглен не е по-черен от теглото им,
Което очите под клепките искат да скрият.
Вдовици месят козунаци за Великден.
Всяка стиска юмруци, да не пророни сълза.
Великден е, празник на Възкресението.
Всяка е избрала най-красивите яйца.
Всяка утре ще иде рано на гробището.
Ще стиска чимшир, ще целува паметника.
Ще лее вино, ще пали свещи и ще нарежда
Горчиви думи, безутешни молитви и проклятия.
После с ярост червеното яйце ще смаже,
Ще стъпче на трохи парчето пресен козунак.
И после ще рита, и ще удря, ще чупи и хвърля.
Докато не падне безсилна над гроба по очи.
Как празнува вдовицата Великден?
Изправя се като призрак над каменния кръст.
Черната забрадка се смъква и тя скубе побелели коси.
И кълне Бога, кълне Вселената, кълне всеки възкръснал.
© Ваня Накова Всички права запазени