28.01.2024 г., 9:34 ч.

Veni, vidi, vici 

  Поезия
141 4 3

VЕNI, VIDI, VICI

 

... да скиташ – сам, пиян и див,

под мокрите дървета в парка,

или да пишеш със курсив

стих на асфалта от Петрарка,

 

преминал не една война,

загърбил мъжкия си юли,

все тъй развяваш знамена

над сринатите свои кули,

 

светът с добрите си очи

да беше се загледал в тебе,

днес нямаше да ти горчи

коричката ти черен хлебец,

 

а ти какво? – един клошар

и галактически пройдоха –

игра ва банк със кофти зар

с немилостивата епоха,

 

не сгъна за поклон нозе,

заточеник – почти Овидий,

ти, все пак, своето си взе! –

дойде, видя –

и си отиде.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??