4.05.2013 г., 13:53 ч.

ЮДА 

  Поезия
445 1 2

 

ЮДА

 

 

Отново ме предаде.

Нищо, може!

Но ме целуна като брат все пак.

По-хубаво ли е направо с ножа

да ме издебнеш в падащия мрак?

 

Отново ме предаде.

Свикнах вече

и на Юдея в палещия зной

живея, на предателства обречен.

От свой предаден, винаги от свой!

 

Не трийсет сребърника – три са много,

и ето ме, изправен пред Пилат.

Изглежда, без предателства не могат

най-близките – другар, приятел, брат...

 

Предаден съм!

Ще бъде цяло чудо

ако не е за мене този кръст,

ако поредният квартален Юда

на стражата не ме посочи с пръст...

 

Та кой не плю и кой не ме препъна?

По нещо всеки имаше за мен –

един оцет, друг жлъчка, трети тръни,

за да е пълен с болка моят ден.

 

Но ти бе пръв.

Добре, така да бъде!

Зори от изток ранната заря

и аз поемам. Няма да те съдя.

Не съм ти враг и ти благодаря,

 

защото тъй и тъй ще се умира,

но в Гетсиман сред падналия мрак,

че ме предаде – то се подразбира,

но ме целуна като брат все пак.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??