8.11.2024 г., 12:45 ч.

Завръщане при Мама 

  Поезия
138 5 4

ЗАВРЪЩАНЕ ПРИ МАМА

 

В стаята със мирис на канела

чепка Мама вълнени валма –

и – додето ми плете фланела,

чака да се върна у дома,

 

да ми сипе чай от глог и риган,

вместо да ми купи бира-две,

никога навреме не пристигам,

окъснявам с цели векове,

 

спря да ме познава и съседът,

със когото хвърляхме белот,

и във магазинчето ме гледат

като пришълец от друг живот,

 

тати пак до радиото дреме,

котката на чехлите му спи,

а пък аз изгубеното време

умножавам три пъти по „Пи”,

 

губя се – от милите ми старци,

от жените, влюбени във мен,

проиграх живота си на карти

с мозък, от стихии възпален,

 

радости и скърби и неволи,

и възторзи, смях и светлини,

изиграх ли главните си роли? –

или друг актьор ме замени,

 

и не беше зрителна измама

кошникът със вълнени валма...

Боже, във сълзичката на Мама

тази нощ се върнах у дома.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??