А́гата...
(каприз)
Буря?!...
... Вятър ли стихиен,
ѝли ураган изригва?...
Вихър заблуден ли вие?...
... А́гата в нощта пристига...
Може би със колесница –
теглена от девет коня,
ѝли яхнала Жар-птица
чак оттатък хоризонта?...
Може би е от Звездите
тръгнала в нощта към мене –
с гравитация в душите
през Вселената с летене?...
Сигурно ѝ е студено
да се скита в Необята –
и Огнище споделено
търси тука, на Земята?...
Може би Страстта я мами:
с топлина човешка просто,
ѝли пък с необуздани
чувства в екзотичен остров?...
Може и във вечер лятна
с Вятър тих от самотата –
като шепот непонятна
тя да шумоли в листата!...
Може би самата страда
от безумни разстояния
и броѝ от Звездопада
сипещите се желания!...
Като мит, като легенда
е божествено красива,
а Луната с „пълна бленда” –
просто снима я: „на живо”...
... Есен ли листа заръси,
вятър клоните ли тръска,
ясен Месец ли се свъси –
дребен ли дъждец забръзка:
А́гата ще дойде, зная,
но когато непозната
като буря, като вятър
тя потропа на вратата
трябва ми освен в камина,
но и ритуален (в строга,
свята, култова съдина)
Звезден... Неизгарящ огън...
... А́гата страстта събрала
на Жените разпиляна –
и Безкрая прелетяла
няма нужда от покана:
– просто грабва я Пейзажа
на Стихийната ни младост,
щом в нощта ще ѝ докажа,
че не е дошла нахалост!...
* * * * * * * * * * * * * * * * *
....А́гата!... Какво пропуснах
аз да доразкажа в ха́оса?...
... Може би как с жадни устни
опознавахме се в за́леза!...
06.01.2019.
© Коста Качев Todos los derechos reservados