23 ene 2020, 12:07

Аз не обичам 

  Poesía » Civil
831 1 2

25.01 - 82 години от рождението на Владимир Висоцки

 

АЗ НЕ ОБИЧАМ

На В. Висоцки.( и на цялата "политическа класа" на България )

 

Аз не харесвам думи лицемерни                

за светло бъдеще и по-добър живот.                     

Не вярвам също в слогани модерни.                      

Не искам да купуват моя вот.                                 

 

Аз не обичам гръмките похвали                 

и някой да ме тупа по гърба,                                  

особено от онзи, що изял е                         

половината от моята чорба.                                   

 

Аз не желая някой да ми дава –                  

коричка хляб и щастие за час.                    

Аз искам сам да си изкарвам хляба,                      

в живота си да бъда свойто Аз                   

 

Аз не обичам хора анонимни                                 

да ме подбутват подличко отзад                

и не допускам упреци взаимни                   

дори когато преклоня глава.                                   

 

Аз не понасям вчерашни бандюги              

да ме наставят що е дълг и чест.                

Аз навиждам алчните пенюги,                    

ограбващи народа си злочест.                    

 

Не искам да живея с омерзение                  

в страна, която всички сочат с пръст.                    

Не ща да плащам чужди задължения                     

и раболепно да превивам кръст.                 

 

Не мога да се примиря покорно               

да ме душат корупция и власт                    

в държава, дето кражбата е норма –                      

но и няма да побегна лесно аз.                         

 

Не ще се впиша в техните канони              

и тихомълком няма да се спра.                  

Ще блъскам срещу вълчите закони –                    

с глава в стената, ако да умра!                   

© Димитър Ганев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??