Камбаните-спомени тъжно отекват,
напомнят за вечния български преход.
Строяхме развит и узрял социализъм,
но само до преход бездънен, безкраен
достигнали бяхме. Накрая излиза,
че целият труд на едно поколение
е жертва напразна. Навярно така е –
живяло е сякаш в мираж, в заблуждение.
С любов и във името все на човека
се правеше всичко и светла пътека
ни водеше към обещан комунизъм,
но стана така — без дори да узнаем,
попаднахме в мнима финансова криза.
Марксисткото, свято, партийно учение
оказа се кораб прогнил, потопяем –
живели сме сякаш в мираж, в заблуждение.
Десети ноември събуди у всеки
големи надежди, а после с нелепи
гонения, с див, неприкрит реваншизъм
сменихме режима, стоящ – несменяем.
Издигнахме смели, хуманни девизи,
но бързо покри ги мъгла от забвение.
През прехода дълъг и все нескончаем
живеем и днеска в мираж, в заблуждение.
В Европа свободно и вече без виза
излизаме... Да! Но с едно уточнение:
едни са отскоро c финансова криза,
а други са в криза от свойто рождение.
© Красимир Тенев Todos los derechos reservados
Проблемът ни е, че НЯМА демокрация у нас.
Имаше мутрокрация, връзкокрация и най-вече ченгекрация, чиято цел е всъщност да пречат на установяването на демокрация заради своята изгода.
Сега пак се надяваме - на бойкокрацията