БАЛАДА ЗА ГОЛЕМИЯ ПОЕТ
(в памет на Златан Данев)
Големият поет
не пише
протяжни блудкави поеми –
стихът му
вдишва
и издишва
на честотите на Вселената.
Сърцатите му думи
сриват
зазидан страх и раболепие,
дъха стаяват
и измиват
лика на ери и столетия.
Поетът-патриот разгръща
Историята
в слaвни химни
и, ред по ред
споява късчета
димящи
в обгоряло минало.
Дълбоки пластове разравя
на дни размирни и бунтовни
и с панорамна величавост
възпява подвизи чутовни.
Призваният поет не пасва
на никой моден стил
банален –
той е самотник неподвластен,
неподражаем,
уникален.
В куплети пестеливо
строги
хуманност щедра проповядва
и с кавалерство старомодно
романтика ни изповядва.
Поетът-съзерцател
вплита
Природата витална
в песни –
пулсират в тях
с нестроен ритъм
на Бог творенията чудесни:
дъхтят цветя,
флиртуват птици,
стада от облаци се гонят,
луна бленува,
а горите
се преобличат всяка пролет.
Не се огъват меко римите
на гения с душа свободна,
не е конвейрно продуктивен,
не коленичи в поза робска.
С мощта на дух космополитен
съдби и царства прекроява
и лее
слово монолитно
в кофража на безсмъртна слава.
Поетът–рицар не печели
турнири
с театрални вопли,
а врязва се в сърца
примрели
с дискретни и правдиви строфи...
© Димитър Луканов Todos los derechos reservados
четвърта строфа, пети ред, има една дума, дето не я знам, та да не се изложа... съм ти я оставил да си я оправиш, ако счетеш за нужно.