24.08.2011 г., 4:10 ч.

Балада за големия поет 

  Поезия » Оди и поеми
631 0 1

 

                           БАЛАДА ЗА ГОЛЕМИЯ ПОЕТ

                                   (в памет на Златан Данев)

 

 

 

Големият поет

не пише

протяжни блудкави поеми –

стихът му

вдишва

и издишва

на честотите на Вселената.

Сърцатите му думи

сриват

зазидан страх и раболепие,

дъха стаяват

и измиват

лика на ери и столетия.

 

Поетът-патриот разгръща

Историята

в слaвни химни

и, ред по ред

споява късчета

димящи

в обгоряло минало.

Дълбоки пластове разравя

на дни размирни и бунтовни

и с панорамна величавост

възпява подвизи чутовни.

 

Призваният поет не пасва

на никой моден стил

банален –

той е самотник неподвластен,

неподражаем,

уникален.

В куплети пестеливо

строги

хуманност щедра проповядва

и с кавалерство старомодно

романтика ни изповядва.

 

Поетът-съзерцател 

вплита

Природата витална       

в песни –

пулсират в тях

с нестроен ритъм

на Бог творенията чудесни:

дъхтят цветя,

флиртуват птици,

стада от облаци се гонят,

луна бленува,

а горите

се преобличат всяка пролет.

 

Не се огъват меко римите

на гения с душа свободна,

не е конвейрно продуктивен,

не коленичи в поза робска.

С мощта на дух космополитен

съдби и царства прекроява

и лее

слово монолитно

в кофража на безсмъртна слава.

 

Поетът–рицар не печели

турнири

с театрални вопли,

а врязва се в сърца

примрели

с дискретни и правдиви строфи...

© Димитър Луканов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • интересен текст.

    четвърта строфа, пети ред, има една дума, дето не я знам, та да не се изложа... съм ти я оставил да си я оправиш, ако счетеш за нужно.
Предложения
: ??:??