В тая данъчна държава
колкото следа от лъв,
всеки парсата си дава
за урина и за кръв.
Тия, дето я събират
са от друго естество.
В Парламента се намират
и са все от потекло.
Тия дето яко плащат,
ги наричат суверен.
Нямат ризи, нямат гащи,
нямат и спокоен ден.
Като мравките събират,
а събраното на тях.
Плащат и да не разбират.
Имат си законен страх.
Лъвското е само диря.
Лъвското е за света.
Данъците се събират
за какви ли не неща.
А хазната – вечно празна.
Няма дъно ли, не знам...
Баницата уж е мазна,
а е сякаш със катран...
© Валентин Йорданов Todos los derechos reservados