Басня за светулката
Мушиците край лампата кръжат...
Жужат си дребнотемно
и превъзнасят матовия кръг.
Наричат го Вселена.
Той свети,гасне...,а пък те
кроят деня по него.
Изпепелените криле
възпяват с чест - в поеми.
Горките еднодневки!Този бит
отвъд кръга - не стига.
Сред сенките живее паяк сит,
зад мрежите - невидим.
Окръжностите на страха множат
презрените смелчаци.
Умира,който се домогне пръв
до граница опасна!
В рояка няма вожд или герой.
Смъртта не става драма.
Но знанието е табу!Защо?
Светило е!Не лампа...
Духът не гасне и не сочи праг.
Крилат е!Сенки пръска...
Живей,мушице - даже на инат!
Бъди светулка дръзка!
© Маргарита Петрова Todos los derechos reservados