18 feb 2022, 21:42  

Белег от бесило 

  Poesía » Civil
429 11 19

Каквото да напиша ще е кухо,
висят бесилата с невидим клуп,
предатели, предадени – накуп
в едно и също уж светийско рухо.

 

А уж сме равни там на небесата
високо си и виждаш ли от там
Апостоле, картинката позната –
ни вяра, ни човечност, нито срам.

 

И белегът си носим, на челото
башибозук по-страшен коли днес...
Ех, Дяконе и няма край теглото,
а ти погина, за едната чест.

 

Горчива хапка в гърлото застава,
горят в очите гневните сълзи.
Нима е свободата ни такава?
Лъвът балкански по корем пълзи.

 

И вечер все се пишем за комити,
отписваме се сутрин с махмурлук.
Поп кръстьовци в душите ни са скрити...
Спи, Дяконе! Останали са тук,

 

макар и шепа откачени, луди,
Балканът е отгледал и орли.
Все някой ден лъвът ще се пробуди,
че белег от бесило най боли.

 

Ще свършат времената мракобесни,
ще изтекат и черните води...
Днес някой гледа брадва, други песни,
а утре... Утре... Лъв ще се роди!

 

© Надежда Ангелова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??