Безсъници...
(лиричен коктейл)
1.
О не в градинката на село,
а в жилищния ми панел –
един щурец се е заселил
в безсънието ми оплел
онуй скрибуцане противно
на кривите си пипала́...
...Но чакай гад, аз ще те пипна
и ще размажа след това!...
2.
А Дяволът реално е талант
и даже Ада е шедьовър...
И толкова пристрастия от там
веднъж ли вече взехме наготово!...
И с оня вик: „Светът да обновим!..”
на всички революции присъщо –
под знамена различни, не вървим ли
фактически към Дяволската същност!...
3.
А мисълта когато се мундщрова,
а свободата се подбира
и нищетата на Духа когато
в живота се канонизира –
е страшно, че не сме предвидили:
Духът зловещ на революциите
и който прави от посмешищата идоли,
а от тираните – човеколюбци!...
4.
Пълзят хлебарките безсмъртни –
разправят имало ги още
във Древния Египет... Те пъргаво
по нишките на нервите ми чоплят...
Една тръба събудена раздира
нощта обезумяла... Някой псува...
А на Живота тъжният делириум
пак своята обреченост сънува...
© Коста Качев Todos los derechos reservados