В подкрепа гражданската позиция на Ангар
Във този свят на алчност и лъжи,
на безчовечност и необяснима ярост
изгубиха се чистите души,
от красотата нищо не остана.
Във този свят на атомни безумия,
пари и власт и тирания,
дали не е Великата Илюзия,
която толкова човеци е обсебила?
Защо тъмата над земята
разстила свойте пипала
и в хората я няма вярата
да се борят за свойта свобода?
Защото няма Ботев -
народа си да призове
и няма го Бенковски
четата във бой да поведе.
Дали във този век
за някои - на лукс и на бижута скъпи,
ще се намери някакъв човек
на пиедестала на герой да стъпи?
Да се бори за народа, бедния,
потънал в нищета, мизерия,
обезверен, отчаян, гладен
и чудещ се кой път да хване...
© Румяна Todos los derechos reservados