БЯЛА ЧЕШМА
Чула мома, дочула Пита, разпитва момата
за извор със седем чучура, къде е изворът на чешмата.
седем чучура, жива вода студена. Сложи кобилца на рамо,
От първи тече мъдростта, а в ръка с едно менче само.
от втория, знание; Седем води
от трети щом пиеш, сит си навеки; в три бакрача ще сложи.
чатвърти отваря сърцето,
а на пети щом пиеш водата, На кръст обходи земята.
необвързан ставаш за света на нещата. Ни изворът, ни чешмата.
От шести пиеш ли, се научаваш Седна на камък и плака
на всички, на себе си да прощаваш. седем дни, седем нощи момата,
Но седми най-благ е. сама чешма стана,
От него щом пиеш, бяла чешма
равен си с Бога, със седем чучура.
Бога откриваш.
© Албена Стефанова Todos los derechos reservados