17 jul 2008, 11:33

Българските гори 

  Poesía » Civil
601 0 7

Българийо -

с "високи сини планини",

които продължават

в песента

да греят!...

Огледай се, Родино!

Погледни

какви дълбоки рани,

рани зли,

по снагата ти

нашир и длъж

чернеят.

 

Втурна се

най-първо

глутницата на трионите.

И в ненаситната им

стръвна паст

потъваха без глас,

стопяваха се легионите

на царствените

български гори.

 

А после

лумна огънят -

ту тук,

ту там

пожар дими.

И в нестинарски

жертвен танц

върху  жаравата

превиват се

и стенат

буки,

борове,

ели...

 

Оказва се,

че даже обгорена,

дървесината

е твърде ценна

и в чужбина

струва купища пари.

И ги прибират. Някои.

 

А ти, Родино,

все по-бедна ставаш,

олисяваш,

погрозняваш...

Но кажи:

ще запеем ли

отново

"Хубава си, моя горо?"

И дали

ще бъде скоро?!

© Мария Костова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??