6 jun 2009, 15:03

Част от Рая - Широколъшко момиче 

  Poesía » Civil
644 0 1

... и да продължим с един къс от Рая -  наречен България

 

   Красотата е не само в природата, а най-вече в душите на хората, затова ще се опитам да ви опиша Широколъшката мома, с   фолклорно звучение.

 

 

Широколъшко момиче

                       

                 на Светла Куртева

 

Широколъшко момиче,

шерена китка в градинка,

на лице – белко кокиче,

на снажка, тенка  боринка.

 

   Светла ми, светла звездице,/

   широколъшко момиче.         /2

 

Куга ми песен запеваш,

сто ми си гайди надпеваш.

Куга на оро заиграш,

целоно село разиграш.

 

Я стани ранко в ниделя,

постели нова постеля.

Чьорни си коси заплитай,

сватбени дари разстилай.

 

Изпроси прошка от майка,

от майка още бубайка,

ша дойда с тьожки сватове,

сватове с бели дарове.

 

Гайдана свири – нарича:

широколъшко момиче,

Камътна китка – шерена,

на мене булка – засмена.

 

 

 

© Гергана Спасова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??