... и да продължим с един къс от Рая - наречен България
Красотата е не само в природата, а най-вече в душите на хората, затова ще се опитам да ви опиша Широколъшката мома, с фолклорно звучение.
Широколъшко момиче
на Светла Куртева
Широколъшко момиче,
шерена китка в градинка,
на лице – белко кокиче,
на снажка, тенка боринка.
Светла ми, светла звездице,/
широколъшко момиче. /2
Куга ми песен запеваш,
сто ми си гайди надпеваш.
Куга на оро заиграш,
целоно село разиграш.
Я стани ранко в ниделя,
постели нова постеля.
Чьорни си коси заплитай,
сватбени дари разстилай.
Изпроси прошка от майка,
от майка още бубайка,
ша дойда с тьожки сватове,
сватове с бели дарове.
Гайдана свири – нарича:
широколъшко момиче,
Камътна китка – шерена,
на мене булка – засмена.
© Гергана Спасова Всички права запазени