Да обичаш Богиня...
От Оня ден, от всичките най-първи,
аз първият въпрос запомнил съм...
Ти устните ми плахо щом потърси
изстена: „А не е ли само сън?...”
За щастие не беше и измина
една година в страстно тържество –
за мене смъртния: Любов с Богиня –
разбирам пиршество че е било...
Една година!.. Малко или много,
но ме допусна горе на Олимп
да ме дариш божествено: и с огън,
и с тайната от своя лабиринт!...
Ти имаш власт над Времето по право,
но мен то иска да ме отброѝ
и некомфортно с дъх е на забрава,
макар че все от Вечността струѝ...
...И днес те моля да направиш чудо:
ти Времето върни или го спри,
а в пристъп и на общата ни Лудост
в един-единствен ден го събери!...
От изгреви и залези безкрайни
ти направи с божествен жест – един
и обясни загадъчните тайни
на нашият Живот необясним!...
Луните, по които сме въздишали
опитай се да събереш в една
и с огнени комети да изпишем
на нощното небе над нас – Съдба!...
И даже да е много, много трудно
ти улови и всички Ветрове:
и разпиляните в световни бури,
и в завет по незнайни брегове!...
И пожеланото, и преживяното
ти събери във тоя ден голям:
от дързостта ми да те притежавам,
до тръпката на първия ти свян...
И в тоя ден измислен, но реален
тревожен като Любовта ни днес –
Живота да е без бутон сигнален
Страстта да спре в среднощният експрес...
Върни и Оня нежен смут в душите
и бурята във всички сетива
щом свличаха се дрехите, ушити
за други нрави с други правила;
когато се събираха ръцете
за да обхванат голите тела
(тъй както с длани се обгръща цвете)
и тихото стенание: Ела...
Опитвах се листóто от смокиня
да махна, че не падаше самó,
но властно спря ме ти:”Една Богиня
не може без смокиново листó!...”
От всеки допир даже и невинен
в миг мълния пробягваше през нас,
но срамежлив и още анонимен
бе на Страстта божественият глас...
...Една година!...Фантастична сума
от: дни, от страсти, трепети, луни...
...и спомен за килим от ланшна шума,
където Любовта ни приземѝ!..
31.01.2010.
© Коста Качев Todos los derechos reservados