Роден си богаташ, красавец
и возиш кукли руси в мерцедес,
на тлъстия ти врат се вее ланец;
привидно – честен, жив Тартюф си днес.
На нощния живот си господарят –
ядеш и пиеш с ненасищащ се корем
и в мускулите ти жени изгарят,
омазани с разяждащ крем.
А добродетелната ти ръка-светица
раздава благодат навред:
огъва вратове кат' спица;
с оръжие вървиш напред.
Обсебил всички кариери:
ченгета, депутати, портиери;
с усмивчица на Юда нов –
да продадеш и майка си готов.
Заслужил днес си тази слава –
на юношите идол пръв,
да ти се кланят както подобава –
на ум от плява, чучело от кръв.
© Златко Тошков Todos los derechos reservados