19 mar 2024, 6:34  

Две положения 

  Poesía » Verso libre
90 0 0

Две положения

 

Има положения две основни

Във света.

Право и обратно, ляво-дясно

Хоризонтално-Вертикално,

Небе-земя, любов и ненавист.

И други. Двете положения –

на разнообразие основа са.

.

Да се владеят трябва.

Много те не са – само две.

 

Плюс и минус. Полюсите

На живота.

Електричество и магнетизъм.

Там е силата, където - те

Танцуват – танца на живота.

 

Упражнение просто давам –

Обръщай предметите в дома.

Те са - живи същества.

 

Всички същества искат интерес.

Интересът от движение се

Поражда. На място сал едно не стой.

Ял добре си – погладувай.

Поспал си – потруди се.

Ден всеки е различен, запомни.

Редувай глад и въздържание

С хранене добро. Полюсите сменяй.

 

Бутнеш се о нещо. Заминалите

Твои близки за себе си напомнят.

Оня свят и този бял – Нав и Яв.

Те положения и полюси са два.

Тук се ражда интереса. Тук тече

Живота. Между двата свята тез.

Почитай, уважавай и си спомняй

За душите в Нав, за да ти бъде тук

Добре.

Те се хранят там оттук, ние тук

От тях.

 

Всичките предмети у дома –

Чакат твоята ръка, тя ги храни.

Разхождай се, докосвай ги, 

Погалвай. Сега ги храниш,

После ти приемаш натрупаната

Светлина.

 

Всичките предмети неогромни –

Помествай и обръщай, дай им

Друго положение.

 

Интерес на друг човек, животно

Ил растение дай – с природата

взаимодействай.

Не сложен е живота – има положения

Две основни, после може 4, 6 и други.

От числото славно 2 започни света

Да опознаваш.

 

Овладей студената вода.

(Топлата се подразбира.)

В реки къпи се и обливай - мигом -

Свойто тяло. Бодрост ще получиш,

Здраве.

 

Нощта владей - учи се да усещаш

В тъмнината, да налучкваш и

Улучваш.

Овладей-владей ти на живота

„Лошата“, обратната страна.

 

Там е твойта сила, гдето ти

Не се намираш. 

 

За боговете Славянски знаеш ли?

Живи те са веч на земята, тук,

И на звездното, прекрасното Небе.

 

За Велес, що световете два и три 

Владее-обитава чувал ли си ти?

Дъждът, снегът, водата, слънцето

И светлината – там е той.

В корените на дърветата прекрасни – .

До мечки, вълци, бикове и крави

Той живее. Сред житните поля.

Слава на Велес, и на Лесничея,

Що до него близо се намира.

 

Положение ти едно щом видиш,

Второ потърси и виж.

Животът свой интересен направи.

Той намира се в гори и планини,

В разходките, в дела.

И в твоя дом, където - с любов

Предметите обръщаш и докосваш..

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??