Глъч, шум, животът кипи...
Минават трамваи, тролеи, коли.
Стоиш и гледаш напред в светлината
и чуваш кънтенето на тълпата.
Сред нея вървят и високи, и ниски,
звучат гласове на далечни и близки.
Усещаш как някой забързан се спира
и твоето рамо нехайно опира.
Обръщаш се, грешка, било е случайно,
не се случва нищо необичайно.
С поглед посрещаш крайпътните будки,
минават поредните дълги минутки.
Сред шумните и непознати минувачи,
сред работещите на улицата продавачи,
в миг нещо събужда в тебе усмивка,
озарява те мисъл за кратка почивка.
Пресичаш пешеходната пътека и ето...,
пред теб е красива градинка, където -
има няколко пейки полускрити
и едно -две барчета открити.
Избираш си пейка и сядаш на нея,
в туй време по цветната близка алея,
в ръцете си, носещи кръгли близалки,
претичват пищейки дечица - две малки.
По тях, угрижени и запъхтени
подвикват майките им запотени.
С играчки и чанти, с куп залъгалки,
прибират те с мъка дечицата малки.
Седиш си, безгрижен, но вятър полъхва,
и мислиш си вече, че шумът заглъхва.
Но точно тогава едри капки дъжд
пръсват се пред теб, изведнъж.
Близо до няколкото пейки полускрити,
от едно – двете барчета открити,
втурват се хора, кой с чадър, кой с дъждобран
да се прибират по пътя избран.
Ставаш, мокриш се, нямаш чадър,
но пък някакси чувстваш се ведър.
Вече си на тротоара, отсреща
и там почти същото те посреща...
Глъч, шум, животът кипи...
Минават трамваи, тролеи, коли.
Стоиш и гледаш напред в тъмнината,
и чуваш кънтенето на тълпата.
© Милка Узунова Todos los derechos reservados