14 may 2019, 23:18

Един ръждясал ключ... 

  Poesía » Otra
270 1 1

 

 

Един ръждясал ключ...

                             Sic transit gloria mundi...*

 

Той нищо не отключва вече

понеже кóда си не помни,

а в някаква далечна вечер

под свод със мраморни колони –

навярно е врати изящни

отварял към великолепни

оплетени от грях и страсти,

но днес забравени моменти...

 

В Животът, също както в жажда,

неутолим бил той тогава,

а днес ръждата го разяжда

коварно в яростна забрава...

 

И тъй оказал се излишен

в строшени, стари чекмеджета –

тъжи за Оня свят предишен,

на който знаел сам секрета...

 

Забравен (даже сантименти

не може днес да предизвика)

по отлетялите моменти

в една действителност велика:

– на време ласкаво, чаровно,

изглеждало така безкрайно

във други дни, но безусловно

изгубено...

–Къде?...

–Незнайно!...

 

... Накрая някой щом решил, да

разчиства (просто неизбежно!)

го завъртяла и Съдбата

във тъжна орбита небрежно...

 

Така изхвърлен бил той тука

и в спомените преживява,

където гасне на боклука 
 и цялата Световна слава...

 

05.04.2019.                                           

*лат.: Така преминава световната слава.

 

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • За да влезне в ключалката на времето е нужно ключът да е златен - така няма да ръждяса!
    В стихът ти има истини, хареса ми!
Propuestas
: ??:??