31 dic 2006, 19:01

ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ 

  Poesía
655 0 3


Поздравявам всички, които познаят себе си в този стих и им пожелавам здраве и сили, за да помогнем на децата и внуците си да живеят по-свободно в една по-добра Родина. НИЕ ИМ ГО ДЪЛЖИМ!

 

ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ

 

Малкото русо дете

обича да тича,

цветя да бере,

да се смее

под чистото

синьо небе.

Но някой

измислил е

страшна игра:

“Деца,

лошите хора

ни готвят война.

Светът е суров.

Бъди готов!”

Следва игра

на звена и отряди,

отчети, доклади

председатели

и заседатели.

БеКаПе води война

за твойта душа.

И ето те - малкият,

бъдещ войник

с червената връзка-

на партийния зов

отговаряш “Готов!”.

 

Все пак,

питаш се как

една диктатура

ще построи

оня приказен

строй-комунизъм?

Но стой!

Тази мисъл е дръзка

тя петни червената връзка.

Ти си различен

и неприличен!

А всеки различен

малък другар-

отстранен в изолация-

продължително

и унизително.

Обезличен-

задължително!

 

И все пак, крачиш

в строя напред-

имаш ли избор?

Четеш Ленин

и слушаш Ленън,

четеш и оня поет

светлото утре

с вяра строил,

но скоро открил,

че «на живота

в долапа

се ширнали

плъхове,

заменили

с високите звания

разума» *,

разбираш защо се пропил

и самоубил,

но продължаваш

«гордо» напред-

профанизиран,

дезинформиран,

манипулиран -

пореден актьор

в червения

театър-гротеска

Актьорите главни

с претенции,

заразени

с Неронова треска,

смело решават

твоята съдба

и съдбата на твоите деца

Но стига «другари» !

Сега отговаряйте

за своите лъжи,

за бедна

България,

за милионите

без достоинство

и вяра

останали

човешки

души!

            1989г.

 

 

“Отговаряйте?!”

Уви!!!

поредни

илюзии.

               2006г.



* П.Пенев

© Даша Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Имах щастието да съм част от това поколение. Но колкото и банално да звучи, ще кажа, че така е трябвало, така е станоло.
    Много силен стих, Даша!!! Поздрави!!!
  • О, това сега вече не зависи от системата, а от липсата на широта на мирогледа и от егоцентризма. Мое мнение.
  • Изповедно и вярно! Злощастната уравниловка и днес вилнее в сайтовете за нова литература.
    ЧНГ!
Propuestas
: ??:??