18 jul 2019, 17:45  

Ех, Дяконе Левски... 

  Poesía » Civil
471 2 2

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира.

Него жалеят земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят…”

 

Христо Ботев

 

 

 

Ех, Дяконе

( 123 години от рождението на Левски )

Автор - Величка Богданова – Литатру

 

Ех, Дяконе, теб кой ли те предаде

и кой разби мечтите ти на прах?!

На името ти днес – кой сянка даде?!

Народът наш защо мизерства? В крах?!

 

Ех, Дяконе, теб кой ли те захвърли

и кой България във вечен траур хвърли?!...

 

Днес лудост е обхванала сърцата:

борба за власт, богатства и пари

и липса на духовност във душата,

останала без чувствата добри.

 

Едни от нас са истински Гавроши,

а други – подло лъжат ден и нощ.

От днес ще бъда с новите галоши –

лъжата ще убия с тънък нож.

 

От утрото ще си откъсна сила,

на бедния Гаврош ще я даря.

Дано със нея той, Българийо мила,

да срита Господаря на Света!

 

Ех, Дяконе, бъди благословен!

Бъди ни знаме ти на Видовден!

 

 

( Благоденствието трябва да бъде извоювано! )

 

Литатру1

България, София

 

* (Лъжата = Господар на Света)

* (Народът = Гаврош )

© Величка Богданова - Литатру Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Здравейте, ИнаКалина, благодаря, че се поспряхте, прочетохте и ме удостоихте с време, за да коментирате моя скромен стих за великия Левски!
  • Едни от нас са истински Гавроши,
    а други – подло лъжат ден и нощ.
    От днес ще бъда с новите галоши –
    лъжата ще убия с тънък нож.
Propuestas
: ??:??