Звучи в простора македонска песен,
подемат я гори, реки, поля
за Гоце Делчев – вожд велик и честен,
достоен син на майката земя.
В сълзи е Кукуш – родното му място
и жертвата му всява днес тъга,
за делото апостолско и свято
геройски паднал в бой за свобода.
Той призовавал народа за борба
срещу жестокостта на робството
и с всички наши безсмъртни имена
в историята вписал своето.
А село Баница все още помни
ожесточения и кървав бой,
където под безбройните куршуми
на турците загинал гордо той.
Днес неговият подвиг вдъхновява
и нас ни учи в земните дела,
събужда преклонение и слава,
превърнал се в негаснеща звезда.
© Силвия Милева Todos los derechos reservados