21 мар. 2023 г., 11:17

Елегия за Гоце Делчев 

  Поэзия » Другая
508 1 0

Звучи в простора македонска песен,

подемат я гори, реки, поля

за Гоце Делчев – вожд велик и честен,

достоен син на майката земя.

 

В сълзи е Кукуш – родното му място

и жертвата му всява днес тъга,

за делото апостолско и свято

геройски паднал в бой за свобода.

 

Той призовавал народа за борба

срещу жестокостта на робството

и с всички наши безсмъртни имена

в историята вписал своето.

 

А село Баница все още помни

ожесточения и кървав бой,

където под безбройните куршуми

на турците загинал гордо той.

 

Днес неговият подвиг вдъхновява

и нас ни учи в земните дела,

събужда преклонение и слава,

превърнал се в негаснеща звезда.

© Силвия Милева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??