ЕРГЕНИ ОГОРЧЕНИ
Имало едни ергени -
все безгрижни, все засмени.
Цял ден в къщи си лежели
и да работят не щели.
Най-големият - Иван,
имал стар елек съдран.
Със един цървул, за срам,
ходел вторият - Стоян.
Малкият пък нямал риза -
на хорото да излиза.
Една сутрин бай Иван
викнал Стоян и Боян,
разговор да проведат -
важно нещо да решат.
Няма все да са ергени!
Трябва всеки да се жени!
Ще намерят три моми
работливи и добри.
Тръгнали те за хорото
на мегдана, сред селото.
Бате Иван най-отпред -
с овехтелия елек.
Втори, със цървул раздран,
важен кипрел се Стоян.
Най-отзад вървял Боян -
гол - без риза, но засмян.
Щом момите ги видели,
три недели им се смели.
Мързеливите ергени,
страшно много огорчени,
се прибрали у дома
без нито една мома.
© Лилия Велчева Todos los derechos reservados
Благодаря ви,приятели,че се отбихте при мен!