7 ago 2022, 8:01

Горска одисея 

  Poesía
235 0 0

      

     Горска одисея

 

Лъвът пословично се славел

със сила и със красота

и често, често си похапвал

надменно в близката гора.

 

Но ето че харесал Лиса,

а тя красавица била.

И стройна, рижа и актриса –

със чар омаяла го тя.

 

Спокойствие изгубил царят,

той искал Лиса на часа,

със песен тя да го приспива

и да го гушка в самота.

 

Помислил си, че може лесно,

със своя вид да я плени –

да бъде всичко тъй чудесно

и със любов да я дари.

 

Изпратил своя бърз вестител –

Сивушко верен, бързоног,

приятел честен и служител,

чевръст и с най-добър отскок.

 

Да търси Лиса, Зайо тръгнал

самичък в гъстата гора

и всяко храстче той оглеждал,

но нямало дори следа.

 

Накрая изморен полегнал

под млада хубава ела.

Тогава Лиса го видяла

и да, харесала го тя.

 

Каквато си била актриса,

зашепнала му за любов.

Какви очи, каква осанка,

на всичко Зайо бил готов!

 

Но той решил да бъде честен

и за лъва ѝ споделил.

–Какъв си ти невероятен!

За нищо ти недей мисли! –

 

така отвърнала му Лиса

и го прегърнала дори

с любов на горската поляна

и много страсти и мечти…

 

А после рекла му, че трябва

при царя да я заведе.

Не искал Зайо тая среща

и тръгнал от немай-къде.

 

При царя в горските покои

дошли и сторили поклон.

Приел ги царят като свои,

величествен на своя трон.

 

Не можел Зайо да се мери

със тая лъвска красота,

оставил хубавата Лиси

и тръгнал си в нощта с тъга.

 

Сърцето му е днес разбито,

за Лиса страда и тъжи,

а тя е царствено красива,

лъва на пръста си върти.

 

По нейна дума всичко става,

лъвът така се промени.

Закуска сутрин ѝ поднася

и всичко прави да я задържи.

 

А Лиса е една хитруша,

за заека щом затъжи,

тогава тръгва на разходка

сама във гъстите гори.

 

Невярна тя е, но красива,

живота с двамата дели

и може би така щастлива,

ще доживее старини.

 

Не е за пример този начин

да бъдеш хит във горски свят.

За някои е той опасен,

но няма връщане назад.

 

             Мария Мустакерска

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Maria Mustakerska Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??