25 oct 2023, 7:16

"Имаше ли Гюро глава, или немаше?"* 

  Poesía » Civil
267 3 6

Кажи ми, Гюро, що  ти е главата?
За капа става, а за друго – не,
щом само далаверите пресмята,
кратуната на твойте рамене.

 

И мечката все гладна си остава,
че кухи шамандури не яде.
Без минало, без бъдеще, такава,
безглава нация е закъде?

 

На своя род си жилава издънка,
ще оцелеем, някой ще рече...
Кратуната ни все на кухо дрънка,
а мечката ни – мършаво мече.

 

И капата сега, ако ти стиска,
и хулите не хващат пак дикиш,
ще е така дорде поемеш риска,
да мислиш и съдбата си кроиш.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

– "Имаше ли Гюро глава, или немаше?"*– "Умник Гюро с умници другари"– Елин Пелин

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Надежда Ангелова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??