19 jul 2011, 21:44

Императорът 

  Poesía » Otra
759 1 23

Императорът

 

Царувал Ум. Робувал. И патки пасъл -

ориста на трона му била такава.

Къде, кога, защо и как се е родил?

Не знае приказката и не споменава.

 

Отглеждал Ум каквото е посял,

избирайки и почвата, и семената.

Над тях е бдял. Самотен е мечтал.

Дали е палил свещи в тишината?

 

Създавал Ум. Страхът боготворил.

Опитал се в рисунка да го хване.

Откраднал малко смелост от април -

помолил любовта при него да остане.

 

Издигнал Ум дома си както е прието.

Похлупил с покрив здравите стени

и заживели двама царствено-превзето,

обмисляйки до дъно малките вини.

 

Воювал Ум. С оръжията си превземал

неведомите граници на личната си участ.

Попадал в плен на земната ù власт.

Измъквал се. Покайвал се и сам се учил.

 

Дали е притежавал вълчи нрав?

Покорно ли е пасъл стадото си с патки?

Стоял ли е пред болката си прав?

Заспива приказката сред догадки.

© Лина - Светлана Караколева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??