ИСТИНА ЛИ Е?
Повод за написването на стихотворението е откритото копие от "Евангелие на Юда", което провокира въпроса: "Ами, ако това е истината?"
Казват, че има Евангелие още едно.
На Юда.
Пишело там, че Иисус
поискал от него... предателство.
За да се случи пророчеството.
На най-добрия приятел
възложил най-тежката мисия.
Съгласил се приятелят.
Разбрали се.
Тайно от другите.
Нима би могло да е иначе?
И в Гетсиман, сред градината, казал Иисус:
"Направи го... ПРИЯТЕЛЮ."
Целунал Го Юда.
За сбогом - приятелски.
Трябвало.
В името Божие
взел тежък грях
върху себе си.
После всеки тръгнал
по пътя си.
Пилат осъдил Иисуса,
измил си ръцете.
И станал чист.
Иисус бил разпнат,
възкръснал,
възнесъл се.
И станал Бог.
Юда на врата си
сам примката сложил.
Обесил се.
И останал жигосан завинаги.
С най-гнусно клеймо.
Двадесет века
него на кръста му
го разпъваме, плюем
и замеряме с камъни.
И докрая,
во век и веков
с презряното Юдово име
ще бъде наричан всеки,
забил нож някому
в гръб.
Прости ми въпроса, моля те,
но истина ли е тази любов, Господи?
16.01.2007г.
© Даша Todos los derechos reservados