Стоя сред внуците си, като патриарх,
и те ме гледат дружелюбно.
Съдбата вече е хвърлùла моя зар,
и гледа ме със поглед умно...
Децата често за ръката ме държат
и все ме гледат във очите.
Навярно си мечтаят те за моя свят
и се подготвят чрез игрите.
Навярно те си мислят, че съм малък Бог,
че мога всичко да направя!
Че този свят голям е само мой залог
и само аз ще го оправя.
Какви наивници са малките деца,
те като в Бога вярват в мене
и вярват всичко със добрите си сърца,
докато Злото ги превземе.
Това за възрастните е един капан,
те малко знаят, малко могат!
О, този свят, от злоба изтъкан,
отричан е дори от Бога!
От туй безсилие и мене ме е срам...
Простете ми, деца и внуци!
Аз пълна сигурност не мога да ви дам -
и аз се ровя във боклуци!
10.08.1999г. Драгойново
© Христо Славов Todos los derechos reservados