Защо напомняш пак за онзи миг,
чрез който снехме бремето горчиво
и който запечатахме във вик,
разкъсал и пространството мъгливо?
Мигът погълна всичките ни срещи,
отхвърляйки злощастната тъма,
когато със ръцете си горещи
реши се и прегърна ме сама.
Но ти не си поредната ми проба,
защото този миг сме го създали
и не отварям с него скоба,
защото вечно ще ни гали,
тъй както и във времето дъждовно
любовното признание разкъса
мъглата, паднала – съдбовно
на хиляди различни къса.
Когато ти прошепнах, че съм твой,
ревниво сграбчих някаква прокоба
и прилив ведър – истински покой
отхвърли, парещите капки злоба.
В този миг бях истински уверен,
че с теб сме в милото ни детство –
чрез този миг на теб съм верен,
въвел те в любовното вълшебство.
© Валери Рибаров Todos los derechos reservados
Повдигаш толкова съществен въпрос, но и толкова сложен, че е нужна историческа воля, за да се върви в пътя на неговото решаване. За какво става въпрос? За литературата като знаци, носещи значение, превръщащо се в значимост за хората. Това е процес, който има и своя друга страна, разкриваща се по пътя на лицемерието. В тази насока Анета е написала стих, в който ясно отхвърля различието между автор и герой, в опита си да разкаже действителна история, но опитът е останал половинчат. С една дума, сложна работа, когато не се говори конкретно, дори това да касае и само гласа на сърцето.
Поздрав и Честита Коледа!