Може ли някой да ми разкаже за смисъла на живота?
Пита той всеки свой ученик.
И отговор всеки дава различен и без мисъл в охота
изпада в заблуда за миг.
А наблюдава ли наблюдава той тази неразумна аудитория ,
с лека усмивка тъй на свойта уста
и прекъсва ги всички и казва нито в този живот нито във втория
глупци ще разберете мойте слова!
Светът на водата не крие се знайте
отгоре на повърхността,
а дълбоко разкрива се щом се погледне
дълбоко в тъмата, в нощта.
Тъй мислите ли, че просто живеете за уют, къща, жена и деца,
за работа, пари и храна тъй угоднически ли разсъждавате само с таз празна глава?
Това ли е най-важно да знаете, че вечеря ще имате вечерта и с какво сте по-важни вие самите от другите живи по света същества?
А тъне ли тъне гробно мълчание и море от празни очи тъй бучи и мъка обзема учителя, него за същата таз аудитория за тези изпразнени, празни души.
Замлъква и той, умълчава се, затишие, следва покой. Замлъква, но усеща се буря задава се и ще премахне тоя застой.
Учителят строг тук обаче не пита, а пита се, кой е в действителност и какво следва сега,а знае ли се драги в действителност отговора на всичко това?
© Георги Todos los derechos reservados