Снежна вечер, обсипана в злато
и потънала в бляскав разкош.
Звън камбанен, празнува Земята –
днес е Святата Коледна нощ!
Тиха радост и нова надежда,
суетене и празничен звън.
Ала никой за миг не поглежда
малка фигурка, скрита отвън.
През прозореца жадно наднича,
свито в мрака, бездомно дете -
като малко, треперещо птиче.
А студът снежни мрежи плете.
Към трапезата коледно-щедра
гледа с трескави, гладни очи.
Вън се сипят снежинките едри,
а камината вътре пламти.
И елхата сияе огромна,
тътен празничен вредом ехти.
Ала никой сърцето бездомно
тази вечер не ще приюти.
Само чичко с усмивка лукава
и със камък, наместо сърце,
тихо в мрака ръка му подава
и го води кой знае къде...
© Мария Вергова Todos los derechos reservados