Бурен вятър пак подмята
сухи клонки и треви!
Малък покрив под Елата
той за миг ще натъкми!
И за Празничната вечер,
под чудесния саван
ще пристигнат от далече,
чак от стария Балкан,
Ежко Бежко, Таралежко,
Зайо Байо и Вълчан!
Баба Меца, (доста тежко)
също - хитрия Лисан!
Те ще носят куп продукти
да си хапнат вечерта.
Ежко, пълна купа с фрукти
ще домъкне на гърба!
Зайо - цял бидон с туршия
до софрата ще стъкми!
Той... и греяна ракия
със джезвето ще свари!
Меца, с трудничка задача
ще се справи без шега -
Чудна - медена погача
ще омеси на ръка!
А пък Вълчо - цяла кана
ще направи със компот!
Ще обели пет банана
и ще плувне цял във пот!
Даже - хитрата Лисана
ще пристигне там с торба,
пълна с няколко буркана,
с топла - бобена чорба!
И под зимната украса
на красивата Ела,
край препълнената маса
ще започне веселба!
Но след няколко ракии
разредени със ошаф,
всички, там ще се напият
и ще стане малък гаф:
Щом камбаните ударят
точно нула в полунощ,
всеки, с чуждичък подарък
ще си тръгне тази нощ:
Лиса, с Ежковите круши!
Меца, с Лисин тоалет!
Ежко, с Вълчови ботуши,
Зайо Байо, с буре мед!
Кумчо Вълчо пък ще има
също - Коледна награда! -
Дълъг морков тази зима
ще си хапва да не страда!
Да!... Така се получава
днес сред гъстите гори!
Дядо Коледа създава
всички празнични шеги!
Подарък за Блу!
Вдъхновено от нейният колаж -
“Дано не ме открие” и от нейното
стихотворение “Шегите на Дядо коледа”
публикувано в “Жената днес” преди
мнооого години.
Юри
Йовев
Декември
2019 г.
© Yuri Yovev Todos los derechos reservados