22 may 2013, 10:49

Майски дъжд 

  Poesía
914 0 8

 

МАЙСКИ ДЪЖД

 

 

Прегърнал този майски ден през кръста,

дъждът полека слиза от могилите,

пристъпва в мокрите треви на пръсти,

гъстее, ромоли, набира сили,

пилее едър бисер по поляната,

тече, размеква глината корава,

разбива локвите в сребриста пяна,

окъпва птиците – и отминава.

И облаци, белосани със синка,

висят на бряста в сухите върхари,

и пърха в шипката сърдита чинка

и с мокрите врабчета разговаря.

 

Разплаканото утро вече съхне,

кръжат в небето жерави красиво,

и пръхне топлата земя, и пръхне –

в пръстта живакът на дъжда попива.

 

През май пиян дъждец в полето броди

и библията на тревите срича,

и капките са бисерна мелодия,

която в корените се оттича.

По клоните на мокрите дървета

брилянтени огърлици безкрайни

висят забравени и ярко светят –

прозрачно-бистри, приказно-нетрайни.

В огромни капки влагата се сцежда,

примамва слънцето в листата гъсти

и, с цветовете на дъга, изглежда,

че пърхат в клоните колибри пъстри.

 

Вълшебен майски дъжд, вода небесна,

с която вечният живот се ражда,

безкрайно падай в светлите ми песни

и утолявай светлата ми жажда.

 

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??