24 jun 2014, 21:28

Маринковци 

  Poesía » Del paisaje
394 0 1

Сърцето по Маринковци кърви...

 

На север от града малък,

под Милевска планина,

там е жизненият залък –

край една цветна долина.

Това парченце живот,

от прадедите запазено,

е сърцето на моя род –

от времето не е прегазено.

Пред прага на моя дом,

споменът все ме връща,

на носталгията е симптом

и воплите той поглъща.

А днес баби и дядовци

стари, тромави и куци,

и сега те в Маринковци

чакат милите си внуци.

Сърце от спомени навято,

защото го рядко посещавам –

родното ми място свято,

само стихове му посвещавам...

Може някоя къща да е празна,

може някой дом да е съборен,

но традицията е еднообразна,

а обичта – тръгва от самия корен.

 

Сърцето ми по Маринковци кърви,

но продължава напред да върви...

© Никица Христов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Прекрасен и докосващ стих, много ми хареса,
    стих, който съдържа актуално послание и
    изконни, непреходни общобългарски ценности!
    ПОЗДРАВИ!
Propuestas
: ??:??