Мечта за хоризонта...
Ранно утро... И морето...
Тя – момиче, аз – момчето:
искахме зад хоризонта
да отидем... (Ясно помня!...)
Вихрена и русокоса,
тичаше със мене боса,
любовта ни бе спонтанна
и „съдбовната“ ни тайна.
Много време от тогава,
а не мога да забравя,
как играеше с полата ѝ
любопитен, палав вятъра...
Всичко бе необяснимо,
даже нямаше си и́ме...
Де́ да знаехме тогава,
че Съдбата ни задява!...
Като любовта прекрасно
бе небето: синьо, ясно...
И в душите ни с молитва
бе Животът, дето идва!...
А момичето, в което
влюбен бях и във морето –
в спомена до мен все тича
и твърди, че ме обича!...
Гледахме с възторг Безкрая
и упойваше ни тая
странна власт на Необята
в миг спонтанно осъзната!...
Замечтахме си: да можем
вятъра щом разтревожим
с неговата мощ страхотна –
да догоним хоризонта!...
... Но в мечтанието лудо,
щом момичето целунах
аз разбрах, че хоризонта –
е Илюзия самотна!...
21.05.2020.
© Коста Качев Todos los derechos reservados