19 ago 2012, 12:03

Мелница 

  Poesía
680 0 9

МЕЛНИЦА

 

         На синовете ми Драгомир и Светлозар

 

                            “И аз остарях, но мама не знае.”

                                                            Петър АНАСТАСОВ

 

Свири белият вятър на времето, духа ли, духа,

тази вятърна мелница дните ми мели ли, мели,

а прогнилите чаркове скърцат ту остро, ту глухо

и крилете ù криви размахват ръце полудели.

 

И се сипе под тежките камъни бяла вихрушка,

и косата ми, сива довчера, днес вече е бяла;

свири белият вятър на времето, свири хайдушки,

и не е вече топъл ветрец, а е есенна хала.

 

Пада гъсто мливото край мене и в мене самия,

казват, вятърът стихвал, но знам, че това е измама –

все по-бързо старея, не искам от вас да го крия,

но мълча, като ида на гости на татко и мама.

 

Те не знаят. Не искам да знаят! И просто не бива.

Свири белият вятър на моето време оскъдно.

Пада бяло брашно. Моят свят в белотата се скрива.

Те не бива да знаят! Защото боли и в отвъдното...

 

Аз старея, момчета! А вие до мене сте спрели.

Вие още сте млади жребци в некосени ливади.

Свири белият вятър. И вашите мелници мелят.

Ако можете – стойте далеч. Останете си млади!

 

Аз не трябва да знам, че в мливо са косите ви бели,

че стареете, мои момчета, по пътя към края...

Тази дяволска вятърна мелница мели ли, мели,

но дори да е тъй – аз не бива, не бива да зная!

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • силен стих!
  • Понякога и добра поезия му се чете на човек. Тук е.
  • Аз старея, момчета! А вие до мене сте спрели.
    Вие още сте млади жребци в некосени ливади.
    Свири белият вятър. И вашите мелници мелят.
    Ако можете – стойте далеч. Останете си млади!


  • "Ако можете – стойте далеч. Останете си млади!"

    Ако може... Но времето бяга
    все в посока на белия цвят.
    Няма как да се върне обратно
    без да знае,че знай.Няма как.
  • Вълнуващ стих!
  • Красиво и истинско .....Аплодисменти!
  • Благодаря ви, момичета! Ще се радвам, ако стиховете ми са ви доставили удоволствие. Спокоен неделен ден...
  • Така, гордо и красиво, остаряват катедралите...
  • Не бива,но знаеш,Вальо-от фактите не могат да ни спасят дори мелничните камъни!
    С възхита!
Propuestas
: ??:??