Memento mori*
Gaudeamus igitur
iuvenes dum sumus…**
Когато се опиваме от музиката
на искрящото във чашите ни вино-
да не се залъгваме с Илюзията,
че Живота ни е обещан завинаги!..
Приятели да помним: предстои ни
смъртта като върховно изпитание!..
Тя има образи неизброими
и отстои на разни разстояния:
в любовни ласки, в пирове среднощни,
във бури, или в битки неотложни,
но всеки сам дъхът ѝ ще докосне-
заместниците тук са невъзможни...
И няма как, и няма да е леко,
когато трябва да се отговори:
„Какво оставяш ти след себе си, Човеко?..”
... Долейте чашите приятели!..
Наздраве!.. И...
„Мементо мори!..”
д-р Коста Качев
Само, за които не знаят. Останалите моля
да ме извинят.
*лат. – помни смъртта
** лат.- да се веселим докато сме млади
(студентския химн)
© Коста Качев Todos los derechos reservados