6.02.2012 г., 6:44 ч.

Memento mori* 

  Поезия » Философска
567 0 3

Memento mori*

                Gaudeamus igitur

                 iuvenes dum sumus…**

 

Когато се опиваме от музиката

на искрящото във чашите ни вино-

да не се залъгваме с Илюзията,

че Живота ни е обещан завинаги!..

 

Приятели да помним: предстои ни

смъртта като върховно изпитание!..

Тя има образи неизброими

и отстои на разни разстояния:

 

в любовни ласки, в пирове среднощни,

във бури, или в битки неотложни,

но всеки сам дъхът ѝ ще докосне-

заместниците тук са невъзможни...

 

И няма как, и няма да е леко,

когато трябва да се отговори:

„Какво оставяш ти след себе си, Човеко?..”

 

... Долейте чашите приятели!..

Наздраве!.. И...

„Мементо мори!..”

 

д-р Коста Качев

                                                    

Само, за които не знаят. Останалите моля

да ме извинят.

*лат. – помни смъртта

 ** лат.- да се веселим докато сме млади

(студентския химн)

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??