Модус вивенди
Аз някога в Живота си те вписах
(тогава вярвах, че ще бъдеш вечна!),
но ти капризно каза: „Няма смисъл!...“
и някъде Безкраят те отвлече...
След теб Животът спря да бъде същият,
но начин да те задържа не знаех
и казах ти: „Върви, не се обръщай,
а аз все някак си ще се оправя“...
„Оправянето“ се оказа трудно –
по-трудно бе отколкото си мислех –
Животът ми превърна се в безумно
догонване на разпиляни Истини!...
Понеже той внезапно се „разцепи“
и разпиля навред из Необята
и толкова изглеждаха нелепи
до хоризонта дните от Съдбата!...
След теб ще бъде тъжно като в радост,
която е ненужно закъсняла –
не бих познал до край и тази Младост,
която тук оставяш на раздяла!...
След теб ще бъде пусто като Вечност
и нищо, по което да личи,
че в някаква полупрозрачна вечер
си ме целувала с премрежени очи...
... но ето: заживях без тебе,
а в улея на „старата река“
Животът продължи си – пъстър и суетен...
... И... нищо!...
– Можело е значи и така!...
18.01.2022.
© Коста Качев Todos los derechos reservados