18.01.2022 г., 19:30 ч.

Модус вивенди 

  Поезия » Философска, Друга
714 0 1

Модус вивенди

 

Аз някога в Живота си те вписах

(тогава вярвах, че ще бъдеш вечна!),

но ти капризно каза: „Няма смисъл!...“

и някъде Безкраят те отвлече...

 

След теб Животът спря да бъде същият,

но начин да те задържа не знаех

и казах ти: „Върви, не се обръщай,

а аз все някак си ще се оправя“...

 

„Оправянето“ се оказа трудно –

по-трудно бе отколкото си мислех

Животът ми превърна се в безумно

догонване на разпиляни Истини!...

 

Понеже той внезапно се „разцепи“

и разпиля навред из Необята

и толкова изглеждаха нелепи

до хоризонта дните от Съдбата!...

 

След теб ще бъде тъжно като в радост,

която е ненужно закъсняла –  

не бих познал до край и тази Младост,

която тук оставяш на раздяла!...

 

След теб ще бъде пусто като Вечност

и нищо, по което да личи,

че в някаква полупрозрачна вечер

си ме целувала с премрежени очи...

 

... но ето: заживях без тебе,

а в улея на „старата река“

Животът продължи си – пъстър и суетен...

... И... нищо!...

– Можело е значи и така!...

 

18.01.2022.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??