Копнеех да съм твоето пристанище
след дългобурни пътешествия.
Хвърли котва и си почини!
Защо се взираш в неизвестното,
и те влекат тъмните вълни?
Но знаех - няма да останеш ти:
монотонният прибой
е като бавно изтезание.
- Добре, тръгни пак, не стой -
чака те ново разстояние...!
Не ми дължиш нищо.
Какво че еднонощни
пиянски ласки ми дари?
А аз очаквах още,
може би любов дори...
Радвам ти се скришно.
Крада усмивките ти с поглед
- кривото зъбче горе ме влудява -
за друго да мисля не мога,
да те докосна някак се надявам.
Но ти обичаш друг,
значително по-млад от мен.
Аз бях просто еднократен,
в момент на слабост съжален,
а после любезно отпратен.
Чувствам се като боклук,
чакащ своя клошар:
да ме прерови и се зарадва,
че открил парче хляб стар -
днес пак ще може да обядва.
Докога ще издържа?
Да ме яздят изтощителни желания
и с шпори да ме мушкат във сърцето,
а думите ти, пълни със мълчание,
като камшици да ме бият през лицето.
Дали да продължа?
Да чакам във далечносиня утрин
онзи познат флаг да зърна,
развят на кораб с цвят барутен,
и да прошепна: ”Ти се върна...!”
© Мирослав Райчев Todos los derechos reservados