23 mar 2023, 21:48

На лъжата краката са къси! 

  Poesía » De humor, Para niños
378 3 4

Тарикатка Данка, си е малко мързеланка.

Може да е мързелива, но пък прозорлива.
Винаги в игрите побеждава и по гайле ѝ става.
А децата мили, все вода студена пили!

 

Днес обаче всички, ще са мънички лисички.

Тъкмо ден е на шегата, ще се смеят май децата.
Гледат цъфналата слива, тя им влезе в обектива.
Резнаха си клонки по-дебели, имат планове те смели.

 

Кирчо и Боянка махат клони над прозореца на Данка.

А най-малката Жанета, най-сериозно, непревзета
заявява тя пред Данка, че сняг се сипе от отзаранка.
Как на дата първа от април, сняг в небето се е появил?! 

 

Докат Данка разсъждава, гледа вънка хала побеляла. 
Ала бързо, бързо спря и от уплаха онемя.

Вика силно дядо ѝ Стоил, някой май се е провинил!
Гледа тя приятелите мили как в редица се строили. 

 

Вместо смях, забава, те пекат се на жарава! 
Дядо й размята клони, сякаш духовете гони.
Прихна наша Данка в смях, дядо ѝ направи шах! 
Заради голямата беля той раздаде по метла. 

 

И размахаха метли, "сняг" да чистят без шеги. 
Само наша Данка отстрани, весело ги поздрави
за идеята велика и не си сдържа езика:
Никой да не се въси! "На лъжата краката са къси!" 

 

© Кремена Арменчева Todos los derechos reservados

La obra participa en el concurso:

Първоаприлска беля »

9 Puesto

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??