Наивен автопортрет
На малко селище в уюта
под топла стряха съм роден,
в короните със пролетна сюита
южнякът се завърнал в този ден.
И лястовици в своите гнезда
със песен срещали деня. Във
снеговита пролет, северна звезда
посочвала е пътя пръв.
Радост майчина, баща доволен,
син добит, отрок достоен,
на род и въздух волен,
левент да стане, висок и строен.
Орисница дошла тогава в тази
късна нощ или пък ранен ден,
дошла, когато нощните талази
пускали града от своя плен.
И песен тя навярно е запяла,
прозряла този син и внук,
съдба корава е познала
и кръст положила е тук.
Да бъде силен с изкушения,
метежен, да кръстосва огнен нрав
и свойте дребни прегрешения
да ги превръща в бронебройна сплав.
Живот спокоен той не ще дочака
във вихъра на свойта мисъл,
ще страда, а във злака
на късна нощ ще търси смисъл.
Щастлива майка, радостен бащата,
на малко селище във топлината,
очакват утрешния ден.
В априлска нощ, във тъмнината.
ЕТ МАЧИБО - 2009 г
© ЕТ МАЧИБО ЕДИНАКА Todos los derechos reservados
)