Книжке, моя, най-любима,
теб обичам да чета,
пролет, лято, есен, зима,
все те нося под ръка.
Но нали си ми едничка,
в теб обичам да чета,
как една добра сърничка,
е пробудила света.
Как е тръгнала по пътя,
към един красив дворец,
но в горичката я срещнал,
стар и белобрад мъдрец.
Той ръчички е разперил,
към високото небе,
и сърничката научил,
как от книжка се чете.
После малката сърничка,
тръгнала на дълъг път,
следвала една звездичка,
стигнала вълшебен кът.
Там намерила двореца,
и един приятел стар,
туй е Благо - скакалеца,
утешавал своя цар:
- Няма ли да се намери,
някой царя ми да спре?
Плаче цели три недели,
че не може да чете.
Малката добра сърничка,
с малко - златно сърчице,
почнала да учи царя,
как от книжка се чете.
Ех, че радост възцарила,
царят вдигнал веселба:
- Чуйте всички, чуйте всички,
вече мога да чета!
И от благодарност царят,
щедро я възнаградил,
на сърничката си Сара,
много книжки подарил.
Книжке, моя, най-любима,
имам всичко на света,
най-голямото богатство,
да умея да чета.
Пролет, лято, есен, зима,
все държа да си до мен,
книжке моя, най-любима,
с теб пораствам всеки ден.
© Иван Бодуров Todos los derechos reservados