Не са ви нужни свещи и икони,
църковни служби или водосвет,
ни остарели с времето канони,
ни Стария, ни Новия завет.
Не са ви нужни старите молитви
към Бога, който все ви изкушава,
а после кротко към небето литва –
оттам и хляб, и милост да раздава.
Не са ви нужни папи, патриарси,
ни техните служители, ни храм.
Бог няма нужда от духовни власти,
та да доказва колко е голям!
Аз знам – това звучи ви като ерес.
Навярно ще ме порицаете дори.
И не един от вас ще се намери
да каже: „Този в ада ще гори!“
Но знам и друго: храмът Му сме ние!
Най-чистият, най-прелестният храм.
Човекът Него в своята обвивка крие…
дори и в пустош няма да е сам.
В пустинята, сред пясъци горещи,
свободно може да общува с Бог.
Не са му нужни църкви или свещи,
а знание за смисъла дълбок
на всяка същност и на битието,
на шанса да живее в този свят,
и чувство благодарно във сърцето,
че с Божията обич е богат!
10. 10. 2015 г.
Русе
© Румен Ченков Todos los derechos reservados